Op de juiste manier stoken met de Zwitserse methode!

Hoe stook je op de juiste manier je hottub kachel. In de video van Stichting NHK Nederlandse  Haarden en Kachelbranche wordt heel goed weergegeven hoe je het beste schoon en verantwoord kunt stoken.

Zwitserse methode

Vullen van de hot tub

Zorg ervoor dat je de hottub tot onderkant tafel gevuld hebt met water voordat je met stoken begint de kachel staat hierdoor goed onder water! Dit is erg belangrijk omdat de kachel zijn warmte goed af moet kunnen geven aan het water en het water moet de aluminium (gecoate) kachel af kunnen koelen, het is een wisselwerking.

Gebruik droog en zacht houthaardhout

Het hout wat je gebruikt voor het stoken van de hottub kachel moet schoon zijn en een vochtpercentage onder de 20% hebben. Hiermee voorkom je o.a. rookontwikkelingen. De stukken hout niet te groot, liefs niet te dikke stukken hout zodat een goede verbranding ontstaat (dikke stukken branden minder snel) Wij adviseren zachte/lichte houtsoorten zoals dennenhout; Elzenhout en Berkenhout. Dit fijne en zachte houtsoort zorgt voor een snelle ontbranding, brandt uitstekend en geeft snel warmte af en dus een snelle opwarmtijd. Een eventuele mix van hard en zacht hout kan, het gebruik van alleen hardhout raden we af!

Vullen van de kachelLounge Bath kachel

Als het vuur goed brandt kun je de hottub blijven bijvullen. Dit doe je door blokken hout, polsdikte, op het vuur te leggen. Zorg ervoor dat je regelmatig bijvult en het vuur aan houdt. Zodra de temperatuur van het waterca. de 35 graden is raden wij aan rustig te stoken naar ca. 38 graden. Eenmaal op temperatuur kun je zeker 2 uur genieten van de temperatuur, in de winter kun je in de kachel een blokje hout nog lekker laten smeulen.