5 tips voor een sfeervolle wintertuin

In de winter zitten de meeste mensen niet heel vaak buiten in vergelijking met de zomer. Dat is logisch, want in de winter is het natuurlijk een stuk kouder en tevens staat een tuin er dan over het algemeen minder sfeervol bij. Alleen hier kunt u zelf natuurlijk ook veel aan veranderen. Met een aantal stappen kunt u van uw tuin een sfeervolle wintertuin maken. Het zou tenslotte zonde zijn als u alleen in de zomer kunt genieten van de tuin.

Daarom hebben wij in deze blog 5 tips voor een sfeervolle wintertuin verzameld, zodat ook u tijdens de winter kunt genieten in de tuin. Benieuwd? Lees dan hieronder de 5 tips.

Een overkapping

Een overkapping in de tuin zorgt ervoor dat u tijdens verschillende momenten op de dag in de tuin kunt zitten. Ook verschillende seizoenen spelen daarin een rol. Regent of sneeuwt het bijvoorbeeld? Wanneer u onder een overkapping zit heeft u daar natuurlijk helemaal geen last van. Met de juiste loungemeubelen en natuurlijk extra warmte aan de hand van bijvoorbeeld een terrasverwarmer kunt u ook wanneer het sneeuwt of regent buiten zitten. Lekkere kussens in de lounge set in combinatie met een lekker dekentje. Hapje en drankje erbij en u kunt lekker van de buitenlucht genieten. Dus ook tijdens de winter.

Relaxen in de tuin

Ondanks dat de tuin vaak alleen maar in de zomer gebruikt wordt om in te relaxen is natuurlijk zonde. Ja, in de zomer schijnt natuurlijk de zon, maar ook in de winter kunt u relaxen in de tuin. Wat dacht u bijvoorbeeld van een hottub in de tuin en te gebruiken tijdens de winter. Een hottub zorgt tenslotte voor een moment van relaxen. Deze kunt u bijvoorbeeld ook onder een overkapping laten plaatsen om er ook tijdens nat weer er van te genieten.

Een loungebath of hottub is ook nog eens te verkrijgen in verschillende formaten die ook weer bijdragen aan de sfeer. Zo zorgt een ronde hottub voor een gezellige sfeer. Zo kunt u met meerdere mensen in een rondje zitten en genieten van de warmte. Ook een houtgestookte hottub zorgt voor een gezellige sfeer en helemaal passend bij een sfeervolle wintertuin. Een hottub ziet er niet alleen mooi uit, maar u kunt er ook nog heerlijk tot rust komen.

Help dieren de winter door

Bij een sfeervolle wintertuin horen natuurlijk ook dieren. Deze kunt u tijdens de winter ook een handje helpen. Voor veel dieren is de winter namelijk een barre periode. Minder voedsel en natuurlijk een plek tegen de koud of om een winterslaap te doen. Ook u kunt deze dieren een handje helpen. Een sfeervolle wintertuin hoeft er namelijk niet helemaal gelikt uit te zien. Door de tuin niet té netjes te maken helpt u verschillend dieren de winter door. Laat her en der een hoopje bladeren liggen of een bos takken. Egels vinden het bijvoorbeeld fijn om in een dikke laag compost of bladeren te gaan liggen. Daar kunnen ze dan hun winterslaap in houden.

Natuurlijk hebben vogels ook voedsel nodig tijdens de winter. Bij een echt strenge winter kunt u deze een handje helpen. Hang vetbolletjes op in de tuin tussen de takken. Dit ziet er niet alleen sfeervol uit, maar zo helpt u de vogels ook de winter door.

Vergeet het groen niet

In de zomer staan natuurlijk heel veel planten en bloemen in de bloei. Echter is dat in de winter natuurlijk een stuk minder. Veel mensen laten daarom in de winter de tuin wat links liggen en gaan in de lente er weer mee aan de slag. Alleen zo’n kale tak maakt de tuin natuurlijk niet echt gezellig en sfeervol.

Plaats daarom voor in het najaar veel wintergroene planten in de tuin. Denk aan een buxus, die het hele jaar door groen blijft. Ook de kerstroos, de skimmia, hulst, coniferen en sierkers brengen kleur in de koude wintermaanden. Op deze manier heeft u toch groen in de tuin en tevens planten die tegen koud kunnen.

Decoratie

Natuurlijk kan er in een sfeervolle wintertuin geen decoratie ontbreken. Dit zal de finishing touch worden van uw tuin. Decoratie zal namelijk een grote rol gaan spelen bij de sfeer. Denk bijvoorbeeld aan gekleurde potten, leuke lichtjes, lantaarns, mooie sfeervolle kussens en dekens. Ook een schapenvacht kan het heel erg leuk doen. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer decoratie mogelijkheden te bedenken. Bekijk daarbij wat past bij u en uw tuin en combineer kleuren mooi met elkaar. Verbind sfeer en groen samen.