Lounge Bath

ma : 9.00 - 17.00
di : 9.00 - 17.00
wo : 9.00 - 17.00
do : 9.00 - 17.00
vr : 9.00 - 17.00
za : op afspraak
zo : Gesloten


Boxman/van Wijk

ma : 9.00 - 17.00
di : 9.00 - 17.00
wo : 9.00 - 17.00
do : 9.00 - 17.00
vr : 9.00 - 17.00
za : 8.00 - 16.00

ABCAT De ABCAT (After Burning CATalyst) is ontwikkeld om de uitstoot van rookgas uit schoorstenen van houtgestookte kachels en ketels te verminderen. Daarbij is vooral aandacht besteed aan het verminderen van de geurbelasting van de houtrook. De ABCAT is een houtrookfilter in de vorm van een katalysator die afrekent met onverbrande deeltjes in de houtkachel. Het filter wordt als kachelpijp direct op de kachel of ketel geplaatst.

Het is belangrijk dat er verantwoord gestookt wordt. 

Bekijk hier hoe u verantwoord kunt stoken. 

Katalysator

De ABCAT® bevat een edelmetaal katalysator en is in zijn geheel uit RVS vervaardigd. Het is het enige houtrookfilter in katalysatorvorm. Het systeem wordt geleverd voor veel voorkomende diameters van rookgaspijpen en voor kachels en ketels met verschillende vermogens. De ABCAT® is daarnaast zeer robuust en de bediening en het onderhoud van het systeem zijn verder zeer eenvoudig. 

Voor de ABCAT® is ook een afwaterend aansluitstuk verkrijgbaar voor een pijpdiameter van 150 mm. Hiermee kan de ABCAT® aangesloten worden op de kachel(pijp) van het Lounge Bath.

Werking

Abcat houtrookfilter

Het filter in de ABCAT® RVS bestaat uit een palladium katalysator. Het katalysator materiaal bevindt zich in een ronde module, die als een soort doorlatende klep in de kachelpijp is gemonteerd. Het grootste gedeelte van de houtrook gaat door deze katalysator. De katalysator kraakt onvolledig verbrande verbindingen, zoals koolwaterstofverbindingen, die de kleur en de geur aan houtrook geven. Daarnaast werkt de katalysator als filter waarmee een deel van het fijnstof (vliegas) wordt afgevangen.

Een katalysator heeft temperatuur en (rest-)zuurstof uit de houtrook nodig om chemische verbindingen te kraken en vlamloos na te verbranden. Al vanaf een houtrook temperatuur van circa 100°C worden verbindingen gekraakt. Voor het omzetten van hardnekkige verbindingen zoals geurverbindingen is een temperatuur van 300 – 350°C vereist. De ABCAT® RVS wordt daarom direct op of achter een kachel geplaatst.